Jönköpings kommun

Prisbelönta dokumentärer

Bilder ur filmerna Cave of Adullam - med pojkar i karatekläder och Grymma tider - med sjuksköterskor i blå dräkter.

Själavårdande karate-sensei och körsjungande vårdgivare - missa inte dessa högaktuella prisbelönta dokumentärer på Jönköping Filmfestival i oktober!

Redan nu kan vi avslöja två filmer ur höstens program: Oscarsbelönade regissören Laura Checkoway ger oss en varm berättelse om Jason Wilsons kampsportsskola i Detroit. I The Cave of Adullam är det inte atletiska färdigheter som är viktigast utan elevernas emotionella välmående. Med mantrat "It's easier to raise boys than repair broken men", lär Sensei Jason dessa unga sårade killar emotionell intelligens för att kunna bli hela och hälsosamma vuxna. Filmen är producerad av Laurence Fishburne (ja precis, han från The Matrix).

Den andra naggande goda titeln är multiprisbelönta Grymma Tider som med mörk humor utforskar tillståndet för Finlands äldreomsorg, där de anställda försöker överleva i förhållanden där effektivitet och vinster har blivit viktigaste värden. Personalens anonyma vittnesmål komponeras till körsång som visar den tuffa vardagen de måste hantera - genom sångerna ger filmen en röst åt de som inte vågar säga hur det är av rädsla att förlora sitt jobb. Och det som inte går att prata om – det måste sjungas ut!