Jönköpings kommun

17 april 2020 kl. 18.00-20.00  OBS! Evenemangetdatumet har redan passerat!

Stumfilm med livemusik!

bild ur filmen Norrtullsligan

Se Norrtullsligan ackompanjerad på piano av Edward von Past, en av få yrkesverksamma stumfilmspianister i Sverige och som har spelat till stumfilmer i ett kvarts sekel. Redan 1997 betraktades han som veteran inom sin genre.

Norrtullsligan bygger på en roman av den unga radikala Elin Wägner. Den handlar om de fyra lågavlönade kontoristerna Elisabeth (Pegg), Magnhild (Baby), Emmy och Eva som tillsam­mans delar två hyrda rum på Norrtullsgatan i Vasastan, Stockholm. De lever som pojkarna i Peter Pan, fast fyra trappor över gården. De har hål på strumporna och skinn på näsan, och de odiskade tallrikarna kör de ner i skriv­bordslådorna. Om kvällarna ligger de i knät på varandra och röker.

Bonnierfilm beställde ett ”lyckligt” slut av Hjalmar Bergman som skrev filmens manus. Elin Wägner, kvinnorättskämpen som blev akademiledamot, var en av de första kvinnliga journalisterna i Sverige, och berättelsen om Norrtullsligan hade gått som söndagsföljetong i Dagens Nyheter innan den blev bok. Wägner har berättat att hon skrev avsnitten på fredags­eftermiddagarna. Hon skrev själv recensionen till filmen i Sydsvenskan och om slutet skrev hon ”Filmen slutar lyckligt, ty denne filmchef (Per Lindberg) är en fin och hygglig man och ingen cyniker. Lyckligt och egentligen sentimen­talt, men det gör ingenting ty de sista scenerna är av de uppfinningsrika herrarna kryddade med en rad lustiga intermezzon som ta bort den söta smaken.”

Jönköping Filmfestival <3 Filmstudion!

Per Lindberg | Sverige, 1923 | svenska mellantexter | från 15 år