Jönköpings kommun

15 mars 2021 till 15 april 2021 kl. 10.00-19.00  OBS! Evenemangetdatumet har redan passerat!

Utställning: Per Åhlin

Illustration av konstnären Per Åhlin.

Utställningen Per Åhlin – en animationens mästare är en hyllning till Per Åhlin som filmskapare och bildmakare.

Per Åhlin har skapat en unik bildvärld med sina egensinniga illustrationer och tecknade figurer. Många har vuxit upp med hans animerade långfilmer Dunderklumpen och Resan till Melonia, och mantrat ”att ta från de rika och ge åt de fattiga” har följt oss i mer än 40 år i den kultförklarade Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Att Per Åhlin dessutom står bakom en mängd nyskapande illustrationer och legendariska bokomslag är kanske mindre känt i dag.

Utställningen är producerad av Folkets hus och parker och kan ses på Stadsbiblioteket, Jönköping mellan 15 mars - 15 april.

Stadsbiblioteket håller öppet men med särskilda restriktioner: ditt besök bör ta max 15 minuter, vi vill att du om möjligt kommer ensam, håll avstånd! Ett begränsat antal personer får vistas i lokalerna och naturligtvis kommer du inte till oss om du har symptom på förkylning.

Bild ur Karl-Bertil Jonssons Julafton

Denna utställning var tänkt som en del i Jönköping Filmfestivals hyllning till Per Åhlins fantastiska skapelser och skulle få sällskap av filmvisningar och workshops. Men med rådande restriktioner har vi valt att endast fokusera på utställningen på stadsbiblioteket.

Är du ändå sugen på att se någon av Per Åhlins filmer? Flera går att hyra som dvd på stadsbiblioteket men du kan också streama gratis via Cineasterna - se länk nedan. Allt du behöver är ett lånekort!

 

 

Tillgängliga Per Åhlin-filmer på Cineasterna:

Resan till Melonia länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Picassos äventyrlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
(Per Åhlin har gjort animerade sekvenser och delar av kostym och dekor).